Snepvangers, aangenaam!

Al sinds 1983 is Snepvangers Tuinplanten gevestigd aan de rand van Molenschot. Trotse eigenaar is Stephan Snepvangers. “40 jaar geleden kocht mijn vader op deze plek een maisveld van 1,5 hectare. Volgens de verhalen was dit het meest onvruchtbare stuk grond in de wijde omgeving”, lacht Stephan. Maar dat was geen punt, want Snepvangers bouwde er een kas op en startte als een van de eerste tuinders met het kweken van planten in potten. Dat gouden idee was het begin van dit groene avontuur.

Kweken in potten was een lucratief concept. Zo kon Snepvangers het hele haal jaar door planten verkopen en waren ze niet langer afhankelijk van de seizoenen. Maar dat is niet wat het bedrijf groot maakte. Dat waren de groene vingers van de vader van Stephan. Hij verdiepte zich in sierheesters die het hele jaar door sierwaarde hebben. “Hij haalde overal stekjes vandaan”, vertelt Stephan. “Zo belde hij gerust aan bij mensen als hij een mooie plant in hun tuin zag staan. En met die stekjes ging hij aan de slag in de kas.” De Skimmia was al snel favoriet. En nog steeds is deze groenblijvende heester het paradepaardje van Snepvangers. “Het is geen moeilijke plant voor de mensen thuis, maar kweken is een ander verhaal. Daar moet je echt gevoel voor hebben.” Gelukkig zit dat gevoel bij de Snepvangers in de genen.

Vader op zoon

Dat Stephan het bedrijf overnam van zijn vader was niet vanzelfsprekend. “Ik heb Tuinbouw gestudeerd in Wageningen en ging aan de slag als celbioloog. Maar dat was meer laboratoriumwerk dan me lief was, dus na 3 jaar ging ik toch eens bij mijn vader polsen wat de mogelijkheden waren.” Stephans vader reageert blij verrast. 7 jaar werken ze samen. Symbolisch overhandigt hij als eerste zijn telefoon met alle contacten. Inmiddels is het bedrijf al jaren onder leiding van Stephan. “Mijn vader wilde graag terug naar hoe hij ooit begon, met z’n vingers in de aarde en gelukkig is hij nog dagelijks op de kwekerij te vinden!”

Welkom Stephan Snepvangers - Snepvangers tuinplanten

Samen sterk

In de groene handen van Stephan groeit het bedrijf verder uit. Meer geautomatiseerde processen, meer planten en meer klanten. Dat laatste is mede te danken aan Mark Boemaars. “Mark werkte als vakantiekracht al bij ons”, vertelt Stephan. “Na een afgebroken studie kwam hij ons tijdelijk versterken en is hij nooit meer weggegaan. Hij hielp me met het nabellen van ons adressenbestand en dat ging hem zo goed af dat hij steeds meer commerciële taken op zich nam.” Inmiddels zijn Stephan en Mark partners als het gaat om de verkoop. Met ieder hun eigen expertise vullen ze elkaar goed aan, maar ze hebben ook veel gemeen. Bijvoorbeeld de betrokkenheid bij het bedrijf en hun medewerkers, de behoefte om de klant te ontzorgen en de liefde voor het vak.

Liever duurzaam

Stephan heeft niet alleen groene vingers, ook zijn beleid is groen. Zo gebruikt Snepvangers bloempotten van gerecycled materiaal die dankzij de grijze kleur bij het plastic afval mogen. En ze bestrijden ongedierte met zo min mogelijk chemische middelen. “Ik geef de voorkeur aan biologische oplossingen en volg daarom alle ontwikkelingen op de voet. Het liefst doen we alles zo duurzaam mogelijk!”, zegt Stephan bevlogen. En dat geldt ook voor de relaties die het bedrijf aangaat. Zo hebben ze nog klanten én medewerkers van het eerste uur. Die draaien dus al sinds 1983 mee! De vraag waaraan ze dat te danken hebben vindt Stephan lastig. Bij Snepvangers is namelijk veel mogelijk. De lijnen zijn kort, de sfeer is informeel en er is geen hiërarchie. En je bent altijd welkom. Dat voel je zodra je een voet over de drempel zet.