Geen bessen zonder bijen

Bloemen en bijen, ze horen bij elkaar. De bloemen hebben bestuivers nodig en de bijen vervullen die rol graag, omdat zij stuifmeel en nectar zoeken om van te leven. De mooie rode bessen die je in het najaar in onze Skimmia’s ziet, zouden er niet geweest zijn zonder het werk van een heleboel bezige bijtjes. Maar hoe werkt dat precies?

Een groeiproces van ruim 3 jaar

De Besskimmia’s beginnen bij ons als klein stekje en hebben dan ruim 3 jaar nodig om die mooie rode bessen te krijgen waar iedereen zo dol op is. In die tijd verzorgen wij ze met ons vakmanschap, onze liefde en onze groene vingers. En hoewel we er trots op zijn dat we alles zelf doen hier, laten we in de maanden maart en april van het tweede jaar de zorg met plezier over aan duizenden bijen.

Hoe zit het ook alweer met de bloemetjes en de bijtjes?

Ook het plantenrijk is verdeeld in mannen en vrouwen. De vrouwelijke Skimmia’s krijgen prachtige rode bessen, maar daar hebben ze wel de mannelijke planten voor nodig. Nou ja, hun stuifmeel dan. En daar komen de bijen in beeld. Zij brengen het stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke planten. Dat doen ze onbedoeld. Als ze op de bloemen van de mannelijke Skimma zitten om stuifmeel te verzamelen, blijft dat aan hun poten en lijf plakken. Vliegen ze daarna naar een vrouwelijke Skimmia, dan komt het mannelijke stuifmeel op de bloemen van de vrouwelijke plant terecht.

Bijenkasten

De bloeiende Besskimmia’s zijn heel populair, vooral rond de feestdagen. En omdat we de bijen nodig hebben voor die mooie rode bessen, zijn we heel blij dat we in het voorjaar zo’n 4 of 5 bijenkasten mogen plaatsen op onze kwekerij. De imker is op zijn beurt blij dat zijn bijen bij ons volop stuifmeel en nectar kunnen halen. Win-win dus. Of 3 keer win eigenlijk, want de bijen zijn ook happy. Zo maken we met elkaar de wereld groener. Of eigenlijk roder in dit bijzondere geval.